Katolle menoon voi olla monta syytä, kuten huoltotyöt tai vaikka katolle jäänyt kissa. Jokainen katto tulisi pestä vähintään kerran vuodessa, oli kyseessä sitten tiili-, pelti- tai vaikka huopakatto. Katon puhtaanapidolla varmistetaan se, että katon elinkaari on mahdollisimman pitkä. Puhdas katto on myös siistin näköinen, jolloin se lisää rakennuksen houkuttelevuutta. Pelkkä puhtaanapito ei pelkästään riitä, vaan välillä pitää myös tehdä huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Tässä artikkelissa listaammekin tärkeimmät turvallisuustekijät katolla työskentelyssä vaihe vaiheelta.
- Suunnitelma
- katolle kiipeäminen
- Katolla kulkeaminen
- Katolla työskentely
- Katolta laskeutuminen
- Katolle kiipeäminen
Ennen kuin kiipeät katolle, niin sinulla tulee olla selkeä suunnitelma siitä mitä aiot tehdä ja miten. Pidäthän mielessä, että kattotyötä ei koskaan tehdä yksin. Sinulla tulee olla asiaan kuuluvat varusteet, eli vähintään turvavaljaat, köysi, kypärä, hyvät kengät, käsineet, sekä huomiota herättävät vaatteet. Nyt kun varusteet on kunnossa, niin voit miettiä miten suojaat itsesi putoamiselta, eli mihin kiinnität turvaköyden ja valjaat. Suosittelemme, että testaat ensiksi kiinnityspisteen vahvuuden. Hyvä kiinnistyspiste on esimerkiksi kattosilta.
Ennen kuin kiipeät katolle, niin varmista rappusten kunto ja pitävyys. Etene rappusia askel kerrallaan harkituin askelin. KATOLLA TYÖSKENTELYSSÄ EI SAA OLLA KIIRE! Katolle kulkiessa tulee olla erityisen varovainen, jotta vältytään vaaratilanteilta. Suunnittele tarkkaan, että mihin astut ja mihin jätät välineitä. Pidä huoli siitä, että kävelyreitille ei jää mitään esteitä ja olet jatkuvasti tietoinen siitä mitä työparisi tekee.
Katolla työskentely on turvallista, kunhan pidät järjen mukana. Huolehdi siitä, että suojat pysyvät päällä ja jokainen liike on harkittu tarkkaan. Katolle työskentelyssä suosittelemme vakioimaan jokaiselle työkoneelle ja -aineelle oman paikan, jotta vältytään sekamelskalta. Nyt kun työ on saatu tehtyä, niin voidaan laskeutua katolta turvallisesti peppu edellä.